reparatie

 

Besparen op onderhoud?

Natuurlijk kunt u kosten besparen door u minder streng aan de onderhoudsvoorschriften te houden. Maar bezuinigen op onderhoud houdt altijd een risico in, of hogere kosten voor reparatie of door pech.
Er zijn trouwens meer goede redenen om het onderhoud niet te verwaarlozen. Een goed onderhouden auto (ingevuld onderhoudsboekje!) levert bij inruil meer op of is makkelijker te verkopen. Ook veiligheid speelt een rol. Verouderde remvloeistof veroorzaakt een langere remweg. En versleten banden of defecte verlichting kunnen ook levensgevaarlijk zijn.

Onderhoud: inspecties en reparaties
Onderhoud kunnen we verdelen in vier categorieën.

1. Vaste inspecties
Hierbij kunt u denken aan minimaal jaarlijks motorolie en oliefilter te vervangen en controle van belangrijke vloeistoffen. Of bijvoorbeeld een jaarlijkse carrosseriecontrole.
2. Tijd- of kilometergebonden inspecties
Zoals bijvoorbeeld een multiriem of een distributieriem, die bij een bepaalde leeftijd of kilometerstand (wat het eerst bereikt wordt) vervangen moeten worden.
3. Slijtagereparaties
Hieronder vallen bijvoorbeeld de remblokken en remschijven of de koppeling. Als versleten remblokken niet tijdig opgemerkt worden ontstaat er gevaar voor de veiligheid (wegvallen remwerking) en voor de portemonnee omdat de remschijven nu ook beschadigd kunnen raken en vervangen moeten worden.
4. Onvoorziene reparaties
Zoals bijvoorbeeld een lekke waterpomp of een defecte aandrijfas.
Met uitzondering van onvoorziene reparaties is van al het benodigde onderhoud een redelijk goede inschatting te maken wanneer het nodig is en wat de kosten zullen zijn. Een accu gaat doorgaans zo’n 4 jaar mee, remblokken vóór meestal zo’n 60.000 km, remblokken achter halen wel het dubbele. U kan dus geld opzij leggen als financiële reserve voor onderhoud en reparaties die u in de toekomst kunt verwachten. Maar hoeveel geld moet u nu precies reserveren?

ONDERHOUDSINTERVAL

Wat is dit?
De onderhoudsinterval is de door de fabriek voorgeschreven periode tussen twee opeenvolgende onderhoudsbeurten of onderhoudshandelingen.

Wat doet het?
Onderhoudsintervallen zijn vermeld in het bij de auto behorende service- en garantieboekje.

Eventuele defecten
In het algemeen komt de garantie van de auto in gevaar, als de onderhoudsintervallen niet worden nagevolgd. Een onderhoudsinterval hoort te worden gereset na het uitvoeren van een onderhoudsbeurt. Daarna begint de onderhoudsinterval opnieuw af te tellen. Door een controlelampje op het dashboard wordt aangegeven, wanneer de volgende onderhoudsbeurt nodig is. Als de onderhoudsinterval niet is gereset, dan is het voor de bestuurder niet duidelijk wanneer de auto aan een volgende onderhoudsbeurt toe is.

OLIEVERVERSINGSTERMIJN
Olie moet volgens fabrieksopgave om een gegeven aantal kilometers (10.000-30.000 kilometer, afhankelijk van de rij-omstandigheden) worden ververst.
In verband met veroudering van de olie is ook de tijd van belang. Olie moet altijd, onafhankelijk van het aantal gereden kilometers, minimaal één keer per jaar worden ververst.
Wie zich met een nieuwe auto niet aan de olieverversingstermijnen houdt, loopt het risico dat de fabrieksgarantie geheel of gedeeltelijk vervalt.

Ook voor onderhoud van auto’s met recente bouwjaren kunt u natuurlijk terecht bij ons onafhankelijk autobedrijf. Het is een misverstand dat u met deze auto’s, waarop soms nog fabrieksgarantie rust, voor onderhoud verplicht naar een merkgebonden dealer moet. U kunt uw auto gewoon laten onderhouden door uw vertrouwde autobedrijf, mét behoud van de fabrieksgarantie.

Kennis in huis
Als BOVAG-lid werken wij volgens de fabrieksvoorschriften en met uitstekende technische apparatuur. Daarnaast hebben wij de kennis en kunde in huis om alle merken auto’s van juist onderhoud te voorzien. Hierdoor blijft de fabrieksgarantie van uw jonge auto gewoon gelden.

Altijd in de buurt
We kennen u én uw auto en daar stemmen we onze service en dienstverlening op af. Bovendien we zijn bij u in de buurt, zodat u niet ver hoeft te rijden om te profiteren van de voordelen die wij u als onafhankelijk autobedrijf bieden.
Heeft u nog vragen over het onderhoud aan uw auto of het behoud van de fabrieksgarantie bij jonge auto’s? Kom dan eens bij ons langs, of neem telefonisch contact met ons op.